Friday, July 22, 2011

Donderdag 21 juli, Wells Gray

Na het ontbijt in het hotel gaan we op weg. Wells Gray Park is het doel van vandaag. Het regent hard als we onderweg zijn. In de regen is niks mooi, dus ook Canada niet.
Als we in Clearwater aankomen is het droog. Clearwater is het dorp waar Wells Gray National Park begint. We bezoeken het informatiecentrum om te zien wat we kunnen doen en nemen een kaart mee van het park. Wells Gray is vooral bekend van de watervallen. De weg die door het park gaat is 90 km lang. Omdat we geen zin hebben om de afstand twee keer te rijden, heen en terug, gaan we maar tot de helft.
Het park is mooi. Groene weiden, hoge bergen rondom, bloeiende bloemen. Een enkel huis en verder veel lodges en campsites.
Spahats Creek Falls zijn de eerste watervallen die we tegenkomen. 75 m hoog. Het lawaai is oorverdovend, alsof er drie treinen tegelijk langsdenderen.

Bij Dawson Falls komen we na een wandeling over een zompig bospad. Er moet hier de afgelopen tijd veel regen zijn gevallen. De Dawson Falls zijn breed, het lawaai is aanmerkelijk minder.

Helmcken Falls zijn de hoogste watervallen in het park, 3 x zo hoog als de Niagara Falls, 140 m hoog. Bijzonder is dat het water in een soort kom van steen valt. Foto's van deze waterval in de winter zijn bijzonder spectaculair, als de kom gevuld is met bevroren water.

Nog spannender dan al die watervallen is de bruine beer die we tegenkomen. Hij wandelt langs de kant van de weg zoals alleen beren dat kunnen: struinend. Dit woord is vooral voor beren uitgevonden. Het lukt om snel een paar foto's te maken, door de ruit van de auto heen. Gaaf!

In deze vochtige omgeving sterft het natuurlijk van de muggen. En nee, het flesje citronella zat niet in de koffer maar staat nog op de tafel thuis in de tuin. Krabben dus.

Na al dit water moeten we natuurlijk wel een keer plassen. Bij de parkeerplaats zijn hokjes met plastic bakken die uitkomen in een grote ondergrondse container. Als Henk terugkomt, meldt hij dat er een rat in de put liep. Ik kan het dan ineens nog een hele tijd ophouden.
We rijden terug naar het visitor center en passeren de ranch waar we hadden zullen slapen.... Geen foute keus geweest om die te cancelen.

Via de Yellowhead Highway rijden we naar Blue River. Dit plaatsje ligt naast het Wells Gray Park. Het is een gat van niks, geweldig om te zien. Het heeft 500 inwoners, een school, bibliotheek, een kerk en een city hall. En uiteraard ook een Hollywood Boulevard!

In Janie's General Store doen we boodschappen. Een prachtige winkel, waar alles wat je maar wilt te koop is - van pindakaas tot slaapzakken. Achterin de winkel is de huiskamer waar een kind tv ligt te kijken. Janie, die evengoed Jan had kunnen heten, is allervriendelijkst. De klandizie is goed, zeker met 3 motels in het dorp. We kopen twee magnetronmaaltijden (The hungry man!) en wat yoghurt.

Het Sandman hotel is prima. Mooi uitzicht op de bergen en gerenoveerde prima kamers. Lekker geslapen.

1 comment:

  1. hahaha een rat gadverdamme. ik zou ook ineens nog heel lang kunnen ophouden.
    en de beer is echt megalief!!!
    xx anne

    ReplyDelete