Sunday, July 24, 2011

Zaterdag 23 juli, Icefield Parkway

Vandaag rijden we van Jasper naar Banff over de Icefield Parkway. Deze weg wordt een van de mooiste wegen van Noord-Amerika genoemd.
Na de kunstgebittenbroodjes met pindakaas en jam gaan we op weg. Het is dan 10 uur, koud en bewolkt. Lange broek en trui aan. Niet echt een mooie dag voor deze zo geroemde weg. Het lijkt wel alsof de wolken en de regen ons vandaag achtervolgen. Elke keer als het voor ons uit lichter lijkt te worden, worden we ingehaald door regenbuien. Jammer.
Als we zo'n half uur op weg zijn, komen we erachter dat we alles wat in de koelkast stond zijn vergeten. Twee Hungry Man maaltijden, vers fruit en een heleboel bekertjes yoghurt. Dom dom.

We beginnen bij de Athabasca Falls en lopen de trail rondom de watervallen. Het water heeft potholes in de rotsen geslepen. Mooi gezicht, die ribbelige potjes. Op de rivier wordt geraft.
De bergen langs de weg zijn hoog hoger hoogst. Dikke pakken sneeuw liggen erop, maar door de bewolking kunnen we dit niet zo goed zien.


Bij de Athabasca Glacier, een uitloper van het Columbia ijsveld, kun je met een speciale bus op het ijs. We gaan lopend omhoog, een steile klim tot aan het begin van de gletsjer. Veel hel en verdoemenis op de informatieborden langs het wandelpad, wat er wel kan gebeuren als je zo dom bent om op die gletsjer te stappen. Zo dom zijn wij dus, maar oh wat was het mooi! En koud.... Zelfs met jas aan en capuchon op lopen we te rillen van de kou. We zitten op 2000 m hoogte, en de temperatuur is rond de 10 graden. In de harde wind bij de gletsjer zal dit aanzienlijk lager zijn geweest.
Opvallend zijn verder de vele bordjes langs het pad waarop stond tot waar de gletsjer in 1900, 1910 enz. kwam. Het ding trekt zich dus al meer dan een eeuw terug. Dit komt dus niet alleen door de opwarming van de aarde van de laatste 30 jaar...?


Glacier Lake is het eerste turquoise meer wat we zien. De kleur uit de reisboekjes is dus niet gefotoshopt. Prachtig gezicht, dit felgekleurde meer tegen een achtergrond van grijswitte bergen. En zelfs het zonnetje laat zich dan even zien, nog mooier dus.


Lake Louise wordt in de boekjes het mooiste meer van de Rockies genoemd. Blijkbaar leest iedereen dezelfde verhalen, want het is er stervensdruk. Met veel moeite vinden we een parkeerplaats tussen alle campers en onbeschoft grote woonmobielen, en wurmen ons tussen de mensen door naar het meer. Het klopt wel dat het meer mooi is, maar met zoveel mensen eromheen is het voor ons een stuk minder interessant.

Gauw verder dus. Het is inmiddels al behoorlijk laat, want de afstand van Jasper naar Banff was 280 km, en met zoveel moois onderweg stap je vaak uit.


Om 5 uur zijn we in het hotel, Irwin's Lodge in Banff. Het hotel staat in het dorp, waar we lopend naar toe kunnen. Ook hier is het een drukte van belang. Het dorp bestaat voornamelijk uit hotels en winkels die voor toeristen bestemd zijn. We eten heerlijk bij de Old Spaghetti Factory en gaan dan terug naar het hotel. Morgen nog een hele dag in Banff, en de weersvoorspellingen zijn super!

1 comment:

  1. die foto van die pothole in de rotsen is echt geweldig!!!
    en jullie moeten wel voorzichtig doen he!! beetje van die gletsjers op enzo... pff
    xx anne

    ReplyDelete