Monday, July 16, 2018

13 juli 2018 - Cowboys en kermis

In Calgary wordt elk jaar wordt in juli de Stampede georganiseerd, een tiendaags rodeo-festival en ook het grootste festival van Canada met circa een miljoen bezoekers. Overal in de stad zie je dat de Stampede er is: van hooibalen bij de hotels tot de parades die door de stad trekken.


Traditioneel begin je de dag met een pannenkoek en rondom het Olympisch Plein staan dan ook lange rijen mensen voor de kraampjes op hun ontbijt te wachten, terwijl clowns hen vermaken met praatjes en malle fratsen.

De Stampede is een soort mix van landbouwtentoonstellingen (hoe melk je een koe - met echte koe; hoe insemineer je een koe - met een halve nep-koe; hoe stofzuig je een koe - met een stofzuiger etc. ), rodeo-wedstrijden, paarden in allerlei maten en merken, muziek, lokale indianenstammen en kermisattracties.

Voor de rodeo's heb je aparte tickets nodig, maar er zijn ook  genoeg andere shows te bekijken. Zo zien we een hondenshow, waar mensen hun hond kunstjes laten vertonen en het publiek opgezweept wordt door een orkest en een speaker. 'Yeah, he did it, what a terrific dog, and did you know this dog was abandoned by his former owner, check what he can do now!'


De meeste Stampedebezoekers hebben hun kleding aangepast aan dit festival: cowboylaarzen, houthakkershemden en cowboyhoed. En had je die hoed niet op, dan kun je hem bij elke kraam nog wel kopen. Met de hitte van vandaag, zo tegen de 30 graden, niet echt een passende outfit.


Rond 15 uur hebben we het wel gezien, het zwembad en de ligstoelen lokken en de drukte van de boekverkoop van de afgelopen weken eist haar tol. We pakken de trein terug en liggen de rest van de middag met een boek heerlijk in de zon.


No comments:

Post a Comment