Monday, July 30, 2018

30 juli - Vancouver


Ondanks de hitte en het vreselijk belabberde (hard, smal, kraken) bed slapen we goed. De ventilator heeft zijn werk gedaan.
Als we opstaan is het al 25 graden buiten. Blijkbaar koelt het hier ’s nachts nauwelijks af. In de woonkamer van het appartement is het vreselijk heet. Met die ene ventilator krijgen we helaas niet een hele woning koel. Bijzonder is trouwens dat in de hal en de gangen van het complex airco is en in de appartementen zelf niet. Dat hadden ze beter om kunnen draaien.


We hebben een hele dag om Vancouver te bekijken. Gezien de drukte van gisteren zien we het niet zitten om met de auto de stad in te gaan en kiezen er daarom voor om met de waterbus naar het centrum te gaan. Van daaruit zijn de dingen die we willen zien te lopen.


We beginnen in Gastown, het oude centrum. Het is een mooi stukje Vancouver; brede straten met aan weerszijden grote bomen die voor schaduw en verkoeling zorgen. Bijzonder is de speciale klok die door stoom wordt aangedreven (zoek de stoom op de foto).



Via Columbiastreet willen we naar Chinatown. Wat we hier zien, is ronduit schokkend. De hele straat zit vol met junks en zwervers, alleen of in groepen. Te midden van dekens en plastic tassen vol zooi staren ze met een lege blik voor zich uit. Er wordt openlijk gespoten en gesnoven en niemand lijkt ervan op te kijken. We zien een vrouw achter een rollator die zo kromgegroeid is dat ze met haar gezicht op heuphoogte sjokt. Zwervers in rolstoelen, met hun hele hebben en houden in een plastic tasje. De straat is vergeven van de rotzooi. In de smalle aanvoerwegen achter de winkels en restaurants worden de vuilcontainers omgekeerd op zoek naar wat eetbaars.  We zien junks volledig flippen: schreeuwend, schoppend en ruzie makend om een stuk afval. En naast al deze zichtbare ellende is er de stank: overal hangt een doordringende pislucht.


We krijgen het beeld van Columbiastreet maar moeilijk uit het hoofd (en uit de neus). Het verschil tussen dat mooie Gastown district en de ellende die een paar straten verderop te zien is, is onvoorstelbaar. In 2011 hadden we rondom het hotel waar we toen zaten wel een boel vreemde types in de zijstraatjes gezien, maar zo veel als nu niet. Zelfs in de grootste winkelstraat van Vancouver, met sjieke kledingzaken van alle grote merken, liggen zwervers. Het is niet mogelijk om op een bankje te gaan zitten, want die liggen vol met afval en etensresten.


We besluiten naar Granville Market te lopen, een terrein met een deels overdekte markt met etenswaren, winkeltjes, galeries en een grote brouwerij. De Canada maps app zal ons de weg wijzen. Echter, ons gebrek aan voorbereiding wreekt zich. We komen wel uit bij Granville Market, maar dit blijkt een gelijknamige supermarkt te zijn. De Granville Market die wij bedoelen ligt op een schiereilandje een heel eind verderop. Met de hitte van nu dik 35 graden (niet alleen Nederland heeft een hittegolf, ook in British Columbia is het al weken droog en heet) hebben we geen zin meer om daarnaartoe te gaan. We besluiten terug te gaan naar het appartement, onze spullen in te pakken en te vertrekken uit Vancouver. Dat wat iedereen ziet als een fantastische gezellige stad zien wij nu vooral als deprimerend, stinkend en heet. Weg hier.


Ondertussen hebben we van de eigenaren van het appartement (geen idee wie dit zijn) een sms gekregen dat we onze auto op een andere plek moeten zetten. Raar gedoe, want gisteren is ons de plek waar de auto staat zelfs aangewezen.
We gaan terug met de waterbus en pakken al zwetend in een bloedheet appartement de spullen in. Henk stuurt een sms terug dat we weggaan en dat de auto dus ook weg zal zijn. Een refund zal er wel niet inzitten …
Wat later blijkt er 150 dollar op onze rekening gestort, refund voor de borg waarvan we niet wisten dat we dat moesten betalen. Thuis maar eens goed uitzoeken wat we hiermee moeten en een leuke review schrijven L

Het duurt anderhalf uur voor we de stad uit zijn en rond 19 uur checken we in bij een heerlijke Best Western in Abbotsford. ‘What are you guys doing in Abbotsford?’ Buiten is het nog steeds 35 graden, binnen is een zalig koel zwembad en overal airco!
Bij The Old Spaghetti Factory nemen we een jug bier en spoelen zo het vieze, stoffige en hete Vancouver weg. Abbotsford is cool J

No comments:

Post a Comment