Friday, July 22, 2011

Vrijdag 22 juli, Jasper

Vrijdag 22 juli, naar Jasper

Bij het Sandman hotel was geen ontbijt inbegrepen, dus we doen het met de kunstgebittenbroodjes en een kop koffie. Het blijkt nog een heel gevecht om de broodjes, waar we pindakaas op hebben gesmeerd, naar binnen te werken. Dreuge meuk.

Het weer ziet er redelijk uit, ondanks de beroerde voorspellingen. We gaan vandaag echt de Rockies in, naar Jasper. De weg ernaar toe is geweldig: de bergen worden steeds hoger, de sneeuw steeds meer, de bloemen steeds kleuriger, we zien prachtige spiegelingen van de bergen in de meren, bomen in vele kleuren groen en bruin.

Maar het mooiste van vandaag was Mount Robson: de hoogste berg van Canada, die ineens voor je opdoemt. Het gevoel bij het zien van deze reus was hetzelfde als bij de eerste keer Grand Canyon: Wauw!
Naast de schoonheid van de berg, is er nog het verhaal van Terry Fox. Mount Robson wordt in Canada de Terry Fox mountain genoemd, naar een jongen die in de jaren 80 kanker kreeg en besloot om via gesponsorde runs waar hij zelf aan meedeed, geld in te zamelen voor het onderzoek naar kanker. Een indrukwekkend verhaal, beschreven op de borden bij het visitor center.

Grappig is dat we een Canadees tegenkomen die in het Nederlands begint te praten. Siebe Sjoerdsma, 52 jaar geleden geƫmigreerd, en zijn naam veranderd in Stan. Oorspronkelijk uit Apeldoorn, nu al jaren in Canada. Hij spreekt prima Nederlands en vertelt ons over de Terry Fox Mountain en de moeder van Terry Fox, die hij kent. In Canada is de naam Mount Robson blijkbaar niet bekend, want Stan heeft geen idee waar die berg dan staat.


We rijden verder naar Jasper. De bewolking wordt dikker, dat is jammer. Bergen (en alles eigenlijk) zijn vooral mooi in de zon en niet als ze ingepakt zijn door wolken. We passeren de grens met Alberta en verliezen zo een uurtje.

Het hotel is prima. Grote kamer, zwembadje. Even gezwommen en toen naar Jasper, een zeer toeristisch stadje dat vol staat met geparkeerde campers. We halen weer een magnetronmaaltijd, maar we waren even vergeten dat we geen magnetron hadden..... Mexicaans in het hotel dus. Ook lekker. En: voor het eerst deze vakantie een alcoholisch drankje. In de supermarkten is hier geen alcohol te koop, er moeten dus wel ergens speciale winkels voor zijn die wij nog niet gevonden hebben. Het biertje zakt tot diep in de knieĆ«n!

Morgen via de Icefield Parkway naar Banff, waar we twee dagen zullen zijn.

1 comment:

  1. Als jullie nog bij SEEBE in de buurt komen doe ze daar de groeten. Alhoewel dat moeilijk zal gaan las ik. het is een "spookstad" geworden.

    ReplyDelete